Erdélyi Vállalkozások Online

Online jelenlét

olcsón,

egyszerűen?

Hasznos információk vállalkozóknak

Az online jelenlét most már kötelező minden vállalkozónak, és egyszerűbb, olcsóbb ott lenni, mint gondolnád.

A helyi.ro Erdélyi Vállalkozások Online – EVO programjának keretében megmutatjuk, hogy milyen online eszközöket érdemes használj, hogy megfelelő online jelenléted legyen, és – a  mind inkább online térben levő – vásárlókhoz elérj.

Ehhez egy rövid INGYENES online konzultációt is biztosítunk, aminek keretében átbeszéljük a céged számára hasznos opciókat.

Többek között a Google My Business, a Facebook, Instagram, TikTok adta lehetőségeket, a saját weboldal hasznosságát, az email kampányokban rejlő potenciált, az online hirdetések költséghatékonyságát és az ingyenes online eszközöket fogjuk átbeszélni.

Írj nekünk és egy fél óra alatt alatt átbeszéljük ezeket a dolgokat, teljesen ingyenesen, semmilyen kötelezettség nélkül.

Alább – a teljesség igénye nélkül – jópár eszközt és lehetőséget látsz, amivel erősítheted az online jelenléted. Kezdd el egyenként beültetni a céged mindennapjaiba, és ahogy jönnek az eredmények, úgy tudsz újabbakat kipróbálni. 

A listát akár időrendben is követheted, de sok függ a te vállalkozásod típusától és célpiacodtól is, úgyhogy mindegy milyen sorrendben, de javasoljuk, hogy az alábbi online eszközök közül minél többet használj.

1. Jelenjen meg a céged a Google keresőben és a Google Térképen – ingyenesen – Google My Business

Ha egy fizikai címhez kötött szolgáltatást vagy eladást végzel, az első, amit érdemes megcsinálnod, az egy Google My Business fiók, ami teljesen ingyenes. A nagyon nagy előnye az, hogy ha valaki a Googleben vagy a Google Mapsen keres egy boltot vagy szolgáltatást, amit te biztosítasz, akkor meg fog jelenni a te céged is. 

Klikk ide, hogy élőben is megnézd. A “fodrász csíkszereda” keresésre megjelenik az oldal tetején egy térkép, ahol be vannak jelölve a fodrászatok, a térkép alatt pedig egy lista, csak ezután következnek a megszokott szöveges találatok. A térképre kattintva egy új oldalon megjelenik nagyban és még több találatot láthatunk.

Írj nekünk és segítünk ebben – klikk.

2. Legyél aktív a közösségi médiában (Facebook / Instagram / TikTok / Linkedin stb.)

Közösségi médiát használni manapság kötelező a cégeknek, főleg, hogy teljesen ingyenes (leszámítva, ha reklámokat szeretnél használni). Nagyon sok felhasználó

 • ezeken a platformokon keres terméket / szolgáltatást, információkat (pl. kontakt adatok) egy adott cégről,
 • a közösségi média felületeken veszik fel a kapcsolatot az egyes cégekkel (pl. Facebook messenger),
 • itt ellenőrzi le, hogy a cég aktív-e (ezért jó legalább hetente posztolni), mi a nyitvatartása és egyre többen

Közösségi médiát használni manapság kötelező a cégeknek, főleg, hogy teljesen ingyenes (leszámítva, ha reklámokat szeretnél

A fentiek miatt sok cégnek a közösségi média oldala az egyik legfontosabb kapcsolattartási eszköze a vásárlóival.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy regisztrálj és készítsd el az üzleti oldalad (cégeknek nem ajánljuk a személyes profilt) már most a nagyobb platformokon, még akkor is, ha nincs is időd most posztolni, és mentsd le a felhasználóneved, megszémélyesített linkedet. Ez azért fontos, nehogy idő közben valaki más lefoglalja.

Hetente tegyél ki egy posztot, akár képet, akár egy rövid videót, ami nem kell profi legyen, sőt, most egyre inkább az amatőrebb, emberközelibb tartalmak kerülnek a közösségi média oldalakra. 

Készíts rövid termékbemutatókat, bolt bemutatókat, akár olyat, hogy csak pár másodpercig levideózod a telefonoddal ahogy kicsomagolsz / megmutatsz használat közben pár terméket vagy körbemész a raktárban / boltban. Ezek a videók nem kell profik legyenek, a telefonnal pár perc alatt elkészülhet a felvétel, egy jó zenét választasz hozzá a TikTok vagy Instagram adatbázisából, ellátod pár matricával és kész is a szuper videós tartalom, pár perc alatt.  

Ezeket a videókat TikTokra, Facebookra és Instagramra érdemes most feltölteni, mert most ezeket helyezi az előtérbe a Facebook és Instagram is, emiatt ezeknek nagy az organikus (anélkül, hogy pénzt fizetnél érte) elérésük.

Miről tudsz posztolni?

 • A saját iparágadban a tapasztalataid, tanácsaid megosztása
 • Termék / szolgáltatás bemutató, akár kis részletekben
 • Egy-egy világnapról, amelyik kötődik a céged tevékenységéhez – Wikipedia / Daysoftheyear.com
 • Fel tehetsz kérdést a követőidnek
 • Betekintés a cég mindennapjaiba
 • Egy cikkről vagy hírről a véleményed
 • Blog bejegyzéseid / vlog videóid megosztása
 • Játékok, versenyek
 • Email listákra való feliratkozás ösztönzés

Segédeszközök:

canva.com – ingyenes tervező számítógépre és mobilra

capcut.com – ingyenes videó vágó applikáció telefonra

unsplash.com – ingyenes stock fotók

freepik.com – ingyenes grafikák

mixkit.co – ingyenes stock videó és audió

wordpress.org/openverse – ingyenes fotók és audió

Írj nekünk és segítünk ebben – klikk.

3. Töltsd fel a termékeidet a Facebook / Instagram shopba

Ha van már webshopod akkor is érdemes a termékeidet a Facebook / Instagram shopba is feltöltened, hiszen egy új felületen látjak, kapnak információt róluk az érdeklődők. 

Ha van Instagram shopod, akkor ráadásul az Instagram posztokba is belinkelheted a termékeid.

Ha pedig még nincs webshopod, akkor ingyenesen feltöltheted a Facebook / Instagram shopba a termékeidet, így egy webshophoz hasonló élménye lehet a vásárlóidnak (termék kategóriák böngészése, árak, termékkepek és termék információk megtekintése), anélkül, hogy kellene költs egy webshop elkészítésére. Mindezt pedig egy egyszerű excel táblázatban szereplő termék információkkal. Ezt javasoljuk első lépésnek, de a webshopod azért készítsd el minél hamarabb.

4. Küldj email hírleveleket

A közösségi média fiókok mellett javasoljuk saját email listák építését, amit akkor is használhatsz, ha egy adott közösségi média platform kevésbé lesz népszerű vagy valamilyen okból fogva letiltásra kerül a fiókod.

Tudsz feliratkozókat gyűjteni a közösségi média oldalaidon, a weboldaladon vagy fizikai interakciók alkalmakkor a váráslóiddal.

A legtöbb email küldő rendszernek van ingyenes csomagja is és ezeknek az emaileknek az elkészítése és kiküldése sem vesz sok időt igénybe.

A hazai szolgáltatók közül a sendmachine.ro és a newsman.ro szolgáltatásait ajánljuk, a nemzetköziek közül pedig a mailchimp.com-ot.

Írj nekünk és segítünk ebben – klikk.

5. Készíttesd el weboldalad / webáruházad – ez lesz az online jelenléted központi eleme

Miért van szükséged weboldalra?

 • Könnyebben információhoz jutnak a termékeidről, szolgáltatásaidról, és hamarabb tudnak meghozni egy számodra kedvező vásárlási döntést
 • Nagyon jó marketing csatorna, sőt, ez a marketinged központi eleme
 • Nagyobb bizalommal tekintenek a cégedre, ha van egy weboldalad
 • A leendő ügyfeleid könnyebben megtalálnak, manapság sokan online keresnek terméket, szolgáltatást. A keresőkben ingyenesen megjelenik a céged/ajánlatod, ha jól van optimalizálva a tartalom.
 • Egyszerű versenyelőnyt jelent számodra, hiszen az erdélyi városokban levő cégek csak körülbelül 10%-a rendelkezik weboldall
 • Az online webshop megsokszorozhatja az eladásaidat
 • Időt és pénzt takaríthatsz meg azzal, hogy az információkat bemutatod az ügyfeleknek illetve automatizálásokkal

A fentiekből is látod, hogy mennyire fontos a weboldal, így MINDEN cégnek javasoljuk, hogy minél hamarabb készítsen egyet. A weboldal bonyolultságától függően pár száz lejtől pár tízezer lejig terjedhet egy weboldal ára, szóval kevés pénzből is meg lehet oldani, ebben pedig a helyi.ro csapata is tud segíteni.

Ha weboldalt szeretnél három nagy kategóriából választhatsz:

1. Google Sites – ingyenes

Ha csak egy nagyon egyszerű weboldalt szeretnél, akkor első weboldalnak ideális lehet a Google Sites, amelyet teljesen ingyenes használni, egyedül a saját domain nevedért (évi 60 lej körül) kell fizetned.

2. WordPress / Woocommerce

A WordPress weboldalak, webáruházak előnye, hogy könnyen személyre szabhatóak, a legtöbb funkció pluginok használatával ingyenesen elérhető és fokozatosan bővíthető, így pár száz lejes, egyszerű weboldallal kezdhetsz, amit fojamatosan tudsz fejleszteni, ahogy termeli a bevételt – ezt ajánljuk mi is. Ezeket az oldalakat egy tárhely szolgáltatónál tudod tárolni, aminek a havi díja 3-4 eurótól kezdődik. Hátrányuk, hogy a karbantartásukkal te vagy a egy cég kell foglalkozzon.

3. Bérelt weboldalak, webáruházak

Ezeknek az előnye, hogy egy kész weboldalt / webáruházat kapsz, aminek a karbantartásával ráadásul nem is kell foglalkozz. Hátrányuk, hogy a saját wordpress oldalakhoz képest nagyobb a havidíjuk, nehezebb a személyre szabásuk, illetve nem a “sajátod”, nem tudod lementeni, nem a saját szervereden tárolódik, így ha a havidíjat nem fizeted, akkor nem lesz hozzáférésed az oldalhoz és nem is jelenik majd meg online.

6. Töltsd fel termékeid / szolgáltatásaid különböző keresőmotorokba, apróhirdetési oldalakra

Főleg, ha kezdő vállalkozásunk van, érdemes különböző keresőmotorokon, apróhirdetési oldalakra feltöltenünk a termékeinket / szolgáltatásainkat, hiszen ezeknek az oldalaknak nagy látogatásuk van és a felhasználók, akik ezeket használják, aktívan keresnek egy terméket/szolgáltatást. Jellemzően nem kerül sok pénzbe, hogy jelen legyünk ezeken az oldalakon, sokszor ingyenesen is listázhatjuk az ajánlatunkat.

Lentebb találsz pár példát ilyen oldalakra:

helyi.ro – a vásárlók tudnak keresni az ő városukban levő és erdélyi cégek ajánlatai között. Most ingyenesen tudsz feltölteni termékeket és ingyenesen megosztjuk az ajánlatodat. Írj nekünk.

cegek.ro – erdélyi magyar cégkereső

siconomy.com – székelyföldi cégek ajánlatai

ehirdetes.ro – erdélyi apróhirdetési oldal

hirdetes.ro – erdélyi apróhirdetési oldal

elado.ro – erdélyi apróhirdetési oldal

addel.ro – erdélyi apróhirdetési oldal

lajumate.ro – romániai apróhirdetési oldal

compari.ro – romániai árösszehasonlító oldal

price.ro – romániai árösszehasonlító oldal

shopmania.ro – romániai árösszehasonlító oldal

glami.ro – termékkereső – divat

vivre.eu – termékkereső – bútor

favi.ro – termékkereső – bútor

Írj nekünk és segítünk ebben – klikk.

7. Keress keresztmarketing partnereket

Olyan partnereket érdemes keresni, akik nem közvetlen konkurenseid, de van átfedés a célközönségetek között valamilyen szempontból. Ez lehet az érdeklődési körük, életkoruk, nemük, de akár az is, hogy ugyanabban a városban tevékenykedik a cég.

Pár példa keresztmarketingre a gyakorlatban:

 • megoszthatjátok egymás közösségi média posztjait
 • kiküldhetitek egymás ajánlatait a hírleveleitekben
 • kirakhatjétok egymás szórólapjait a fizikai boltjaitokban
 • ha nyeremény játékot szerveztek, lehet az ajándék a partnered terméke, szolgáltatása

Írj nekünk és segítünk ebben – klikk.

+pár offline eszköz

Bármilyen alkalom, amikor egy leendő ügyféllel találkozol fizikailag, egy lehetőség arra, hogy jobban megjegyezzen. Akár egy vásár, kiállítás alkalmával vagy a boltodban, szalonodban, rendelődben, irodádban találkoztok,

 • feliratkoztathatod a hírleveledre,
 • átadhatsz egy névjegykártyát, szórólapot (akár kupon kóddal, amit majd online rendeléseinél is fog tudni használni),
 • öntapadós matricát,
 • ajánlhatod neki az ajándék utalványaidat és
 • megkérheted, hogy kövessen be a közösségi médiában.

Minden apró találkozás a márkáddal jobban meg fogja erősíteni a kapcsolatodat a vásárlóval, mint mikor téglánként egy házat építesz. 

Írj nekünk és segítünk ebben – klikk.

További online marketing megoldások hamarosan…

Csatlakozz a vállalkozóknak szóló csoportunkhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre.

Kövess a közösségi médiában.

Kérj egy ingyenes konzultációt az online marketingeddel kapcsolatban.


Shopping Cart